Historie

 

Frans Harbers wordt in 1919 geboren uit een boerengezin van 14 kinderen. Al op jonge leeftijd zit de handel in zijn bloed, want op 10 jarige leeftijd handelt Frans al in konijnen. In 1933 krijgt de dan 14 jarige Frans Harbers 50 gulden als cadeau van zijn vader, die ondertussen wel begrepen had dat er geen boer in hem zat. Binnen een week had Frans zijn vader de 50 gulden terugbetaald met als mededeling dat hij genoeg had verdiend en dat hij zich zonder dat bedrag wel kon redden.

In 1950 trouwt Frans en vestigt hij zich aan de Weijenborgerdijk te Lichtenvoorde. Hier wordt doorgegaan met de handel in diverse soorten pluimvee en wild en in 1956 slacht hij jaarlijks zo’n 50.000 kippen per jaar. Ruim 10 jaar later, in 1969 wordt gestopt met het slachten van pluimvee en concentreert het bedrijf zich op de handel en verwerking ervan. De handel groeit gestaag met vele Duitse en Nederlandse klanten. Ook bezoekt Frans Harbers al sinds 1953 diverse warenmarkten om zijn producten aan de man te brengen.

Er wordt in het centrum van Lichtenvoorde ook een winkel begonnen om de consument nog beter te kunnen bedienen. Eerst in de Dijkstraat, maar al snel is deze locatie te klein en in 1973 wordt een nieuw winkelpand aan de Rapenburgsestraat geopend. Op deze nieuwe locatie in hartje Lichtenvoorde is het van meet af aan een drukte van belang.  Naast het bedienen van de consumenten worden ook meer en meer producten klaargemaakt voor andere winkels in de regio. Het is inmiddels een echt familiebedrijf geworden waarin ook de twee zonen van Frans Harbers: Ludo en Eric actief meewerken

Als eenmaal duidelijk wordt dat de winkel te veel vrachtverkeer veroorzaakt voor de dorpskern van Lichtenvoorde, wordt in 1983 uitgeweken naar het industrieterrein. In datzelfde jaar hadden Ludo en Eric Harbers het stokje van hun vader over genomen en kregen zijn de leiding in het bedrijf. Ook wordt er een bedrijf opgericht dat zich specifiek op de zakelijke markt richt: Sunkip.

In 1997 volgt een flinke uitbreiding van het bedrijfspand op het industrieterrein en tot op de dag van vandaag is het bedrijf gevestigd aan de aan de Marconistraat 1 te Lichtenvoorde. Vanuit deze locatie worden dagelijks heerlijke kip, kalkoen en wildproducten klaargemaakt voor de eindconsument en de zakelijke markt. Onder de naam Poelier Harbers worden diverse warenmarkten in de regio bezocht. Sunkip concentreert zich nog steeds op het toeleveren van de zakelijke markt met als kernwaarden Kwaliteit, Service en Ambacht.

 

WWW.HARBERSPOELIER.NL